Tom - Activiteitenbegeleider

Elke client verdient een goed leven. Daaraan bijdragen is mijn drive.

Als kind wilde ik vertegenwoordiger worden. Dat is nu bijna niet meer voor te stellen. In mijn kennissenkring kende ik enkele mensen met een beperking. Met hen vond ik altijd goed aansluiting. Misschien dat die klik ervoor zorgde dat we ooit op een feestje besloten om een voetbalteam op te zetten voor mensen met een beperking. Meestal stranden ideeën die je op feestjes opdoet in de beste bedoelingen, maar deze keer zaten we een week later al alles te regelen. Dat was meer dan 10 jaar geleden en het team bestaat nog steeds. Sterker nog, het team bestaat inmiddels uit 20 spelers. Mooi hoe dat gaat.

Een kennis die bij SOVAK werkte wees mij op de opleidingsmogelijkheden binnen SOVAK. Er zijn bijvoorbeeld zij-instroomtrajecten en bbl-trajecten. Zelf ben ik in 2010 via een bbl-opleiding bij SOVAK terechtgekomen en gebleven. Mijn dagen zijn ontzettend afwisselend. Deels omdat ik ook lid ben van de OR en mijn ambassadeurschap, maar ook als ik alleen naar mijn functie kijk is geen dag hetzelfde.

Paniek, onveiligheid of angst begeleiden en weghalen bij cliënten. Zo proberen wij het verschil te maken. 

Mijn functie bij SOVAK is activiteitenbegeleider. De groep waar ik mee werk bestaat uit 14 cliënten. Voor hen organiseren we een zo gestructureerd mogelijk dagprogramma. Die structuur is belangrijk. Alle cliënten die ik begeleid hebben kenmerken van een autisme spectrum stoornis. Wij helpen hen een zo optimaal mogelijke invulling van de dag te geven. En wanneer het even niet zo goed gaat en er sprake is van paniek, onveiligheid of angst dan zijn wij er voor hen om de rust en het overzicht terug te laten keren. Zo proberen wij het verschil te maken. Daar word ik blij van.

SOVAK is een kleinschalige organisatie. De lijnen zijn kort. Omdat we met zelforganiserende teams werken, krijgen we veel verantwoordelijkheid en ruimte om onszelf te ontwikkelen. Ik voel daar veel vertrouwen in. Ik werk natuurlijk niet voor niets al 12 jaar voor SOVAK. Binnen het team op de locatie kijken we goed naar welke individuele kwaliteiten het beste passen bij welke taak. Daarin ondersteunen we elkaar en vullen we elkaar aan. Fijn is ook dat we allemaal onszelf kunnen zijn. Binnen het team stellen we ons kwetsbaar op. Dat voelt veilig.

Tom over de kwaliteiten van de activiteitenbegeleider

“Een van de belangrijkste kwaliteiten die je als activiteitenbegeleider moet bezitten is overzicht behouden. Geen enkele cliënt of situatie is hetzelfde en heeft hetzelfde van je nodig. Goed kunnen samenwerken is daarom ook belangrijk, ook met de cliënten. Je moet rust uitstralen. En goed observeren, want cliënten communiceren niet allemaal verbaal even goed. Flexibel zijn is ook een belangrijke kwaliteit. Je werkt in een kwetsbare sector waar situaties soms snel veranderen. Je hebt het team dus hard nodig. Maar het allerbelangrijkste is dat je bewust kiest voor het vak. Je moet het écht 100% leuk vinden. Het is pittig, maar tegelijkertijd ook het mooiste werk wat er is.”