Sam - Zij-instromer Persoonlijk Begeleider

Ook als je geen passende ervaring of opleiding hebt, biedt Sovak mogelijkheden

Ik heb verschillende baantjes gehad. Daarnaast was ik nooit echt graag op school. Ik heb bijvoorbeeld een jaartje CIOS geprobeerd omdat ik sportief ben, maar dat was het ook niet. Dan ga je op een gegeven moment aan de slag. Totdat ik thuis kwam te zitten met een hernia en ik tijd had om na te denken over bepaalde zaken. Het toeval wil dat ik iemand ken die bij SOVAK aan de slag is gegaan zonder ervaring of passende opleidingsachtergrond. En toevallig kende ik SOVAK omdat ik tegenover het kantoor in Terheijden heb gewoond. 

Op internet kwam ik een SOVAK-vacature tegen die mij wel aansprak, maar ja; geen ervaring en geen passend diploma. Gelukkig heeft SOVAK ook mogelijkheden voor mensen zonder passend diploma, dat wist ik. Ik heb gereageerd en kon meteen beginnen in het zij-instroomtraject. Nu volg ik vanuit SOVAK een mbo-4 opleiding tot Persoonlijk Begeleider en werk ik 4 dagen op een woning in Klundert. De opleiding volg ik een dag in de week en de rest doe in mijn vrije tijd. Dat is pittig, maar zeker haalbaar. 

Ik heb 1 cliënt toegewezen gekregen. Dat werkt prima. Dat was ook het advies van school, omdat die mate van verantwoordelijkheid te behappen is. Zo krijg ik al werkende de ruimte om de kneepjes van het vak te leren en heb ik daarnaast genoeg tijd om mijn opleiding af te ronden. Wat ik ook erg fijn vind is dat ik specifiek voor deze woning ben aangenomen. Veel mijn klasgenoten gaan van de ene naar de andere plek om ervaring op te doen. Ik werk uitsluitend op deze woning. Uiteindelijk ga ik met 4 of 5 cliënten werken. 

Wat voor ons kleine dingen zijn, spreken zij drie werken later nog over 

Het werk houdt mij met beide voeten op de grond. De cliënten zijn blij met heel weinig. Ik neem ze op zaterdagen bijvoorbeeld wel eens mee naar het voetbal in Klundert. Met ze op pad gaan vind ik leuk om te doen. Voor ons zijn dat misschien maar kleine dingen, maar zij spreken er drie weken later nog over. Van nature ben ik zorgzaam en als ik dat in mijn werk ook mag zijn dan ben ik blij. Sowieso vind ik gedrag van mensen erg interessant. Hoe dat werkt vind ik echt fascinerend. 

SOVAK doet er alles aan om medewerkers te betrekken, er een echte groep van maken. Dus ook tussen de verschillende locaties of als je vanuit je functie niet zoveel met elkaar te maken hebt. Iedereen helpt elkaar. Het team op de woning is voor mij het belangrijkste. We kennen elkaar goed en er is veel vertrouwen. We weten wat we aan elkaar hebben. Als het nodig is zeggen we elkaar gewoon de waarheid. Dat is ook wat jezelf niet inhouden voor mij is. Ik heb misschien nog niet de ervaring, maar wel het vertrouwen dat ik kan zeggen wat ik vind. Dat zegt ook wel iets. Ook zaken die ik op school leer leg ik graag aan het team voor. Daar pikken zij ook weer dingen van op. Ik voel me dus zeker serieus genomen. 

Sam over zij-instromen 

Op de eerste plaats moet je het echt willen. Die motivatie is belangrijk. Omdat je werk en opleiding combineert, is het ook belangrijk dat je alles goed weet te plannen. Ik ga bijvoorbeeld eerder naar de slaapdienst en werk dan op de locatie aan mijn studie. Thuis is er teveel afleiding. Dat werkt perfect voor mij. Je moet ook wel eens nee kunnen zeggen en altijd je planning bewaken. Mijn diploma halen staat nu even voorop. Ik sta altijd klaar voor anderen, maar in sommige situaties is het belangrijk dat ik ook voor mezelf kies.