Phaëdra - Coördinerend begeleider

Vertrouw in de basis die je als zorgprofessional hebt

Ik heb als kind van dichtbij meegemaakt hoe de zorgverlening werkt. Niet bij mij persoonlijk overigens, maar bij een familielid. Dat greep me, daar wilde ik iets mee. De liefde voor de zorg zat er dus al vroeg in bij mij. Mijn opleidingsachtergrond is SPW niveau 4. Na die opleiding heb ik mijn propedeuse Pedagogiek behaald, maar deze studie paste in mijn beleving niet helemaal bij de rol die ik voor ogen had. Sinds 1 april ben ik werkzaam als coördinerend begeleider, een relatief nieuwe functie binnen SOVAK. Overigens ben ik zelf niet nieuw binnen de organisatie, maar al meer dan 10 jaar betrokken in verschillende rollen. 

 

Momenteel volg ik naast mijn werk de opleiding Management in de Zorg. Dat zie ik als een persoonlijke investering, waar SOVAK uiteindelijk ook van profiteert. Wat ik zo mooi vind aan SOVAK is dat er alle ruimte is om te kunnen delen en elkaar te verrijken. SOVAK is sowieso erg sterk in het oprecht bijdragen aan een volwaardig leven voor de cliënten. Die zijn zó echt en puur, en staan voor ons in alles op één. 

 

Als coördinerend begeleider vind ik het belangrijk dat we samen aan het team kunnen bouwen en elkaar in onze kracht zetten. Die samenwerking vind ik fantastisch. In mijn functie onderzoek ik wat nodig is om de kwaliteit waar we naar streven te bereiken en te waarborgen, en tegelijkertijd wil ik graag de koppeling met de cliënt behouden. Daarom draai ik mee in de diensten. Op zo’n moment ben ik ook hulpverlener. 

100% MENSENWERK… 

We werken bij SOVAK in hechte teams. De aandacht die we voor elkaar hebben is oprecht, ook buiten het werk. Je moet elkaar goed leren kennen. Welke valkuilen zijn er? Wat zijn je sterke punten? Verbinding maken, want van daaruit kom je tot een echt team waarin iedereen werkt naar hetzelfde doel. Het team waarin ik nu werk heeft een aantal nieuwe collega’s. Dat doet iets met de dynamiek. Dat is de fase waarin we nu als team zitten. Daarin speel ik een coördinerende rol. Dat is leuker dan een team faciliteren waarin alles op rolletjes loopt. Ik houd van een bepaalde complexiteit, dat houdt me scherp en maakt me nieuwsgierig. En daar krijg ik weer energie van. 
 

Jezelf niet inhouden betekent voor mij buiten de lijntjes durven denken. Verder durven kijken en je successen vieren én in alles voor het hoogst haalbare gaan. We hebben bijvoorbeeld ooit een cliënt gehad waar we niet goed van wisten hoe we hem de best mogelijke zorg konden aanbieden. Uiteindelijk is ervoor gekozen om hem thuis ambulant te begeleiden. Voor hem was dat uiteindelijk de best passende keuze. Nu neemt hij volwaardig deel aan de samenleving en werkt hij als vrijwilliger. Zo ga je van het ene uiterste naar het andere. Hij is oprecht geholpen omdat wij altijd heel goed samen zijn blijven werken. Vertrouw in de basis die je hebt en heb oog voor wat er gebeurt in je werk, in je team, de organisatie en natuurlijk voor de cliënten. Als je daarop aansluit en dat positief probeert te beïnvloeden komen de successen vanzelf. 

Phaëdra over de functie coördinerend begeleider 

De functie coördinerend begeleider maakt deel uit van de verandering die SOVAK doormaakt. De teams worden steeds meer zelfsturend en dat vraagt om een andere aanpak. Zie het maar als een proces met verschillende fases. Het ene team is daarin verder dan het andere. Als coördinerend begeleider faciliteer ik teams die nog niet zover zijn. Daarbij maken verschillende kwaliteiten voor mij het verschil. Ik onderzoek bijvoorbeeld graag en stel mezelf veel vragen. Waarom doen we wat we doen? Empathisch zijn vind ik ook erg belangrijk, het lezen en spiegelen van collega’s. Wat vindt iemand en wat kan hij of zij? En dat vervolgens faciliteren.