Nicole - Vrijwilliger

Sovak zorgt heel goed voor zijn vrijwilligers, onze inzet wordt echt beloond

Samen met een collega werk ik als vrijwilliger met Piet, een cliënt van SOVAK. Hij komt één keer in de maand bij mij of mijn collega thuis op bezoek. Dat wisselen we af. Ik ken Piet al 11 jaar omdat ik zijn persoonlijk begeleider was bij de woonvoorziening waar hij voor SOVAK woonde. Door omstandigheden kon hij niet bij ons blijven wonen. Mijn band met hem was zo sterk dat ik hem niet helemaal kon en wilde loslaten. Dat geldt ook voor mijn collega. Samen besloten we om vrijwilliger te worden bij SOVAK. Dat is nu zo'n 5 jaar geleden. 

Het feit dat mijn collega en ik Piet al zo goed kennen en een echte klik met hem hebben, zorgt ervoor dat de rol als vrijwilliger heel natuurlijk en soepel loopt. We weten wat hij leuk vindt en hoe we het beste bij hem aan kunnen sluiten. Hij vindt het vooral fijn om een kop thee te drinken, muziek te luisteren, helpen met eten maken en in de tuin te zitten. 

Ik heb twee jonge kinderen van 5 en 2 en zij groeien een beetje met Piet op. Zij spelen nu weleens een spelletje met hem. Eigenlijk is hij op zo'n moment echt onderdeel van het gezin. Ik vind het waardevol om iets voor een ander te doen zonder dat daar iets van salaris of iets dergelijks tegenover staat. Dat is ook een belangrijke les voor mijn kinderen. Daarnaast, de glimlach en dankbaarheid van Piet zijn onbetaalbaar. Hij is een heel zuiver, authentiek en open persoon. Hij zegt wat hij denkt, dat maakt hem een heel mooi mens. Al die lieve complimenten van Piet op momenten dat je het niet verwacht. Daar geniet ik van. 

Naast het vrijwilligerswerk werk ik bij een GGZ-woonvorm als persoonlijk begeleider

Voor mij betekent jezelf niet inhouden het zelf invulling geven aan mijn rol als vrijwilliger en dit afstemmen op de persoon die ik begeleid. Als vrijwilliger hoef ik ook minder rekening te houden met afstand-nabijheid en kan ik echt op de relatie gaan zitten. Ik ben minder bezig met een professionele houding en dat voelt prettig. Voor mij als vrijwilliger is Piet geen bewoner of cliënt, maar een maatje. 

Nicole over vrijwilligerswerk 

Belangrijk voor iedereen die als vrijwilliger wil werken is dat je voldoening haalt uit wat je een ander geeft. En dat je beseft wat het jezelf op kan leveren. Voldoening bijvoorbeeld, maar ook zelfontplooiing en plezier. Daarnaast moet je ook de ruimte en tijd in je dagelijks leven hebben om dit te doen. Het is vrijwilligerswerk, maar je moet wel continuïteit kunnen bieden en doen wat je belooft.