Janneke - Activiteitenbegeleider

Wij dagen cliënten uit, laten ze genieten en geven ze ervaring mee

Na mijn stage – ik heb de opleiding SPW-4 gevolgd - ben ik bij SOVAK blijven hangen. Ik ben destijds gestart als assistent-activiteitenbegeleider, maar al snel doorgegroeid naar activiteitenbegeleider. De naam zegt het al, ik begeleid de activiteiten voor onze cliënten in het activiteitencentrum in Klundert. In totaal werken we met 19 cliënten, waarvan een deel in een rolstoel zit en verbaal niet kan communiceren. Naast het begeleiden draag ik ook zorg voor bijvoorbeeld zorgplannen en stel ik doelen op voor de activiteiten. Dat evalueer ik vervolgens met andere betrokkenen. Dat laatste is een leuke extra dimensie aan mijn werk, maar waar ik vooral van houd is praktisch bezig zijn. 

Tussendoor heb ik een uitstapje gemaakt. Ik wilde graag ontdekken wat mij nog meer ligt, buiten SOVAK. Al snel merkte ik dat ik mijn werk bij SOVAK miste. Ik ben uiteindelijk aangenomen in de flexpool van SOVAK en werkte voornamelijk weer op Gezellenpad 3 en 4. Uiteindelijk ben ik weer vast in het team teruggekeerd. 

De sfeer bij SOVAK is zó vertrouwd. Binnen de sector is het een relatief kleine organisatie. Het ons kent ons gevoel is groot. Ik vind dat prettig. We werken nauw met elkaar samen, het voelt gewoon heel eigen. In die zin vind ik SOVAK sterk in klein zijn. Ik weet bijvoorbeeld wie ik op kantoor kan bellen als er iets speelt én ik kan erop vertrouwen dat altijd iemand klaarstaat om mij te helpen.

Ik kan er altijd op vertrouwens dat er iemand klaarstaat om mij te helpen 

In de woningen wordt vooral zorg verleend, bij ons in het centrum komen de cliënten voor dat stukje extra. Wij dagen ze uit en laten ze genieten. Dat maakt ons werk belangrijk. Wij geven ze andere ervaringen mee. We nemen ze mee naar buiten waar ze de wind en de zon voelen. Waar we ze bijvoorbeeld laten schommelen. Die ervaringen maken hen blij en zijn alleen daarom al erg waardevol. 

Voor mij persoonlijk is het belangrijk dat we het werk met elkaar doen. Dat je gehoord wordt als er een probleem is en dat je er samen alles aan doet om elkaar te helpen. Het team waar ik deel vanuit maak bestaat al lang in deze samenstelling. Voor ons werkt dat goed. We kennen elkaars talenten en kwaliteiten, wat dat betreft zijn we een geoliede machine. Maar er is altijd ruimte voor feedback en we zoeken voortdurend naar verbetering. 

Het team zorgt ook voor de nodige energie. Lol hebben met elkaar en een praatje maken. Dat is waar jezelf niet inhouden voor staat volgens mij. Dat ik bij SOVAK en in het team kan zijn wie ik ben. Mijn enthousiasme, mijn humor. De vrolijkheid naar cliënten toe. Van hen krijg ik ook energie, als zij blij zijn en genieten van de activiteiten en ervaringen. Dat kan van een wandeling zijn of een fietstochtje met de rolstoelfiets of bijvoorbeeld van een massage. Onlangs is er een nieuwe cliënt in de groep bij gekomen. Dan moet je elkaar nog een beetje leren kennen. Ik heb hem meegenomen voor een tochtje door de polder met rolstoelfiets. Dikke pret. Hij genoot er zó ontzettend van. Daar kan ik emotioneel van worden. Want hoe mooi is het om iemand zo’n fijne ervaring te geven. 

Janneke over de functie activiteitenbegeleider 

Als activiteitenbegeleider is het belangrijk dat je zorgzaam bent en dat je inlevingsvermogen hebt. De cliënten kunnen vaak niet met woorden communiceren. Je moet elkaar leren kennen en hoe beter je elkaar kent, hoe beter je de non-verbale signalen ziet. Ook moet je een aanpakker zijn. Het werk is fysiek, we werken hard. Maar we weten waar we het voor doen. Als iedereen een fijne dag heeft gehad, er is gelachen en je voelt je gewaardeerd en bent gehoord, ga je met een voldaan gevoel weer naar huis. Voor mij is dat de echte beloning.