Harriët - Begeleider

WAT JE GEEFT, KRIJG JE TERUG

De belangrijkste reden waarom ik voor de gehandicaptenzorg heb gekozen is mijn nichtje. We waren ongeveer van dezelfde leeftijd, alleen was zij geestelijk en lichamelijk gehandicapt. Ze leeft helaas niet meer. Nu werk ik als begeleider op een van de SOVAK-locaties in Sleeuwijk. Na de mbo-opleiding tot activiteitenbegeleider vond ik mezelf nog te jong om al aan de slag te gaan. Na 2 jaar hbo SPH heb ik toch besloten om te gaan werken en ben ik gestart als activiteitenbegeleider. Uiteindelijk ben ik 8 jaar geleden bij SOVAK terechtgekomen en gestart in de flexpool. Eind 2017 heb ik op een vaste functie gesolliciteerd. Inmiddels werk ik als begeleider.

Het team waarin ik werk bestaat uit 2 assistent-begeleiders en 2 begeleiders. Als begeleider ben ik het aanspreekpunt voor bijvoorbeeld ergotherapeuten en de AVG-arts, maar ook voor familieleden die bijvoorbeeld iets met ons willen bespreken. Daarnaast stuur ik op de achtergrond collega’s aan.

Elke dag is anders. Op de eerste plaats omdat de bewoners allemaal anders zijn en dus ook hoe ze reageren. Dat kan heel vrolijk zijn, maar ook boos. Wel heeft elke dag terugkerende momenten zoals het koffiemoment, eettijden en slaaptijden, maar alles daartussenin is nooit hetzelfde. Laat ik het zo zeggen, als je van afwisseling houdt is dit de plek waar je wilt werken.

Alles wat ik als begeleider doe, doe ik voor de bewoners. Ik wil ze in de ochtend een goede start van de dag geven en ’s avonds de rust bieden die jij en ik thuis ook graag hebben. Even dat voeten op de koffietafel moment.

DE CONNECTIE MET DE BEWONERS IS ERG MOOI, DE LIEFDE, HET RESPECT EN DE ZORG DIE WE GEVEN.

Het werk als begeleider kan best zwaar zijn. In de woning waar ik werk is het bijvoorbeeld lichamelijk best pittig omdat we er veel verzorgen. Andere plekken zijn misschien psychologisch zwaarder. Het hoort erbij. Hoe dan ook is de connectie met de bewoners erg mooi. De liefde, het respect en de zorg die we ze geven. En wat je geeft, krijg je terug. Ik heb bijvoorbeeld een bewoonster een keer naar haar broer thuis gebracht. Voor mij was dat een kleine moeite. Dat vond ze zó mooi dat ik altijd speciaal ben voor haar. Ik krijg altijd een knuffel als ze me ziet. Het is maar iets kleins, maar je bereikt er zoveel mee. 

In het team laten we elkaar in onze waarde. We zijn alle vier als mens totaal verschillend, maar ervaren de dingen hetzelfde. We vullen elkaar aan. Dat voel ik ook bij SOVAK. Bij de directe collega’s, maar ook bij collega’s op andere woningen. Ik krijg bovendien heel veel energie van het team. We zien elkaar niet dagelijks, maar hebben wel elke maand een teamoverleg. En in de tussentijd houden we elkaar op de hoogte via whatsapp. We appen wat af hoor!

SOVAK is continu in beweging. Altijd het beste eruit willen halen voor de bewoners en cliënten. Maar ook voor onszelf. We krijgen alle ruimte om onszelf te blijven ontwikkelen. Ik ben 1 van de 900 en allemaal dragen we warmte en zorg uit. Dat hebben we gemeen.

Jezelf niet inhouden heeft voor mij twee kanten. Je hoort me bijvoorbeeld geregeld zingen in de woning en hard lachen. Maar het betekent ook het leergierige in mij, kennis uitbreiden. Onlangs hebben we de verjaardag van een bewoner gevierd. De oudste bewoner van het huis begon spontaan lang zal ze leven te zingen en iedereen haakte spontaan in. Ook dat is jezelf niet inhouden. Daar kan ik zó enorm van genieten. Of een bewoonster die de dag niet zo fijn startte, opeens plagerig de tong naar je uitsteekt en zo op haar manier laat zien dat het weer oké is.

Harriët over de functie begeleider

Voor elke begeleider is professionaliteit het belangrijkste. Dat betekent ook duidelijk je grenzen aangeven. Soms moet je keuzes maken die misschien op falen lijken, maar dat is het niet. Ik ben wel eens van woning veranderd omdat ik in een situatie terechtkwam waar ik mijn grenzen onvoldoende kon bewaken. Dat heb ik samen met mijn zorgmanager opgelost en ben ik overgestapt naar een andere woning. Dat is geen falen, dat is een professionele beslissing. Als zich zoiets voordoet staat er bij SOVAK altijd een goede achtervang voor je klaar. Ze geven je de ruimte om te communiceren over incidenten. Je staat er dus nooit alleen voor.